Snöplogningen

Som vanligt så är de kassa på att ploga här. Precis som förra vintern så plogar de inte trottoarerna på alla ställen. De lämnar en halv meter hög plogkarm där så man inte kan gå. Dessutom på ett ställe där det inte finns något övergångsställe, stackars pensionärer som har rollator.


Det Vete katten

Jag har länge undrat vars man kan växla in mynt i en sån där maskin ni vet. Det går inte att göra det i Fruängen på banken så idag ringde jag till huvudkontoret på Swedbank och frågade. Äntligen vet jag vars jag kan göra detta, Hamngatan 31 uti Gallerian, tack så mycket. Och det verkar som att det inte var nån avgift på det heller.

Så, jag tog mina mynt, ca 1000 spänn i femtioöringar och enkronor(man kunde tydligen växla in 50öringar fortfarande och det var tur det) och traskade mot tunnelbanan. Jäklar i min låda vad tungt det är att bära omkring på en massa mynt. I alla fall så gick det jättebra att växla dem och sen gick jag och mötte upp Anna-Lena på Vetekatten på kungsgatan. Mycket mysigt att fika där faktiskt. Rekommenderas! Catarina, när du kommer hit i januari ska vi gå dit!

Efter det så gick jag in på Kréatima som tydligen har flyttat så att det ligger mittemot Vetekatten, bättre läge nu tycker jag. Där köpte jag en bambumatta som man sätter fast penslar i och en svamp till akvarellmålning. Sen blev det lite julklapps/presentshopping på Designtorget och Iris hantverk.

Till middag blev det GREKEN i Fruängen, mmmm:)

Nu på kvällen har jag julpyntat lite, känner att jag behöver det där extra myset i vintermörkret nu:)


Fynd!

Idag for jag till Ikea. Jugge hämtade mig efter jobbet. På fyndavdelningen hittade vi en varmluftsugn/mikro (som vi spanat på länge) för halva priset. TAGET!:) Helt sjukt bra! Då blir det över pengar till annat. Ibland hittar man faktiskt grejer på fyndhörnan, tro det eller ej. Oftast är det mest skräp där men idag så:) Tra la la la la, va bra!

Så i helgen ska vi installera den i torpköket, kommer bli hur bra som helst hoppas jag. Jag har bestämt mig för att försöka vara positiv och optimistisk. Brukar vara pessimist/realist för det mesta brukar skita sig på nåt sätt, men nu ska jag vara positiv och säga att allt kommer att gå bra med ugn/mikron och det kommer inte att bli några större problem med att installera den. Punkt slut.

Kram


Skillnaden mellan torp och stuga

Eva, du undrade vad skillnaden på torp och stuga är och jag hittade det här. Hoppas det besvarar din fråga:)

Torp

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Torp (olika betydelser).
 
Dan Anderssons torp Luossastugan 2006

Torp betydde ursprungligen under medeltiden en avskilt belägen gård i motsats till gårdar i en by (dvs. gårdar som ligger samlat), ofta ett nybygge på allmän mark (jfr tyskans Dorf och holländskans dorp som dock båda idag översätts med by).

Otaliga ortnamn innehåller än idag ordet torp och kan då ofta härledas tillbaka till en nyodling under medeltiden eller vikingatiden. Slutleden -rup, -orp och -arp är andra former som har samma upphov som -torp.

Från 1300-talet var dock torp redan synonymt med byggelse som var underlagd annan gård, som arrendetorp eller dagsverkstorp.

När Gustav Vasa på 1500-talet införde skattskyldighet för alla jordegendomar skapades olika "skatteklasser" efter markens storlek, räknat i mantal. Gårdar som var mindre än lägsta mantalsklassen, men inte var så små att de blev helt skattefria, klassades då som torp och fick betala 1/4 av full skatt. I början av 1600-talet förekom det att vanliga soldater som utmärkt sig i krig fick ett litet hemman på skogen med äganderätt som pension. Historien om dessa hemman blev senare omtvistad då näraliggande bruk hävdade att de var de rätta ägarna till marken och att ättlingarna till den fd soldaten var torpare det vill säga inte hemmansägare.

Under 1600-talet kom beteckningen torp alltmer att användas om små jordbruk som ingick i en större egendom (större gårdar, herrgård eller statsägd mark (kronans mark, sk kronotorp) men som brukades av annan än markägaren. Brukaren, kallad torpare, betalade då "hyra" till ägaren i form av dagsverken. I Bergslagen var torpare skyldiga att leverera träkol till det bruk som ägde torpet. Mot slutet av 1800-talet minskade antalet torp drastiskt (från cirka 100 000 år 1850 till drygt hälften 1910) och betalning genom dagsverken ersattes med kontant betalning (arrende). Genom lagar 1907-9 likställdes dagsverkesbetalning med kontant arrende och torparens ställning stärktes därigenom. Många torp köptes fria av sina torpare och blev då egna fastigheter.

Genom en lag 1943 förbjöds dagsverksarbeten. Ordet torp mister därmed sin betydelse som arrendeform och används idag ofta om en liten, äldre stugalandsbygden, ofta använd som sommarstuga. Ibland används numera begreppet torp även om stora mangårdsbyggnader, vilket är helt missvisande.

Hoppas ni blev nå klokare:)

En stuga är för mig en semesterbostad som byggts just för det ändamålet, att ha semester i. Vad vet väl lilla jag:) Puss


Ruggiga mattor

Tittar igenom lite fotografier och varsågod, här får ni se lite ruggiga mattor som låg i torpet då vi köpte det. Blä!



Självklart är de borta och ersatta med andra. Men först slipade vi golvet:)

Så fint det blev:)

Vi slet bort den där bruna äckliga mattan i hallen och under låg ett trägolv, gråmålat men en mystisk figur kvar i trä...hmm, vi lär ta o måla om golvet framöver, men det är inte prio just nu.
 Sådär, det var lite om golv.

Shoppat o sökt jobb

Idag har jag sökt jobb genom att gå in i olika butiker o lämna mitt CV. Känns bra! Hoppas det leder till något.
Jag har även shoppat idag:))



Lövet är min favorit.


Ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna. Älskar silver just nu, kanske märks:)

Jag köpte även den svarta klänningen som syns på bilderna, en grå stickad klänning, en grå kofta och en svartvit halsduk.


Kameran verkar bara ta suddiga bilder, dax för en ny kanske.
Så, då vet ni! Puss

Art By MSR (Malin Sofie Rankvist)

Jag har gjort en till blogg där jag visar min hobby. Målningar mm.

www.artbymsr.blogg.se

Gå gärna in där oxå o titta emellanåt:)


Pappa

Idag är det fars dag.

JAG ÄLSKAR DIG PAPPA!

Bollnäs

I helgen ska vi åka till Bollnäs. Det var verkligen jättelänge sen jag var där. På lördagen ska vi äta exotisk planka och bada i Kilafors med Jugges släkt:) Ska bli riktigt roligt! Åsså lär det ju bli att hälsa på lite annat folk skulle jag tro:)

Nu ska jag ta o laga mat. Det blir stekt kyckling, jasminris, sallad och hemmagjord tzatziki.


Telefonkiosken i Liljeholmen är SKIT, Tele 2 med när jag tänker efter!

Jag är så jävla korkad! För två veckor sedan var jag i Liljeholmsgallerian och var på väg till tunnelbanan. På vägen dit gick jag förbi Telekiosken och kom på att jag skulle höra mig för om de kunde hjälpa mig med min telefon. Jag har haft problem med att smsa och mmsa. Sagt o gjort så gick jag (min dumme jävel) in. John, som försäljaren hette, var supertrevlig och försökte hjälpa mig med telefonen (även en kollega till honom kollade på den). Till slut sa de att det måste vara nåt fel på själva telefonen. De sa att de hade ett jättebra erbjudande just nu, en kampanj på kompis pott. Jag tyckte det lät jättebra eftersom jag skulle få ringa för 249 kr, hela beloppet. Dessutom var jag ju less min telefon och de sa ju att det var nåt fel på den. Han sa att jag skulle få en present och undrade vad jag ville ha. Jag sa skämtsamt "en ny telefon". Då sa han, ja men det kan du få. Åsså tog han fram två telefoner jag fick välja mellan. Inte nå speciella, men de var ju en present så jag valde Sony Ericsson Aspen. Jag var trött, ska tilläggas (skyller lite på det för att inte känna mig dummast i världen).

Han skrev upp en massa siffror och det var en jävla tur att jag ställde lite frågor, för nu helt plötsligt betalade jag 100kr i månaden för telefonen och fick bara ringa för 149kr. Vilken present va. Vill ju veta vad man får. Men jag behövde ju verkligen en telefon, så jag tog den och gick sen.

Efter 5 minuter ångrade jag mig som fan! Vad hade jag gjort? Tecknat ett abonnemang och hade en ny telefon som jag inte visste mkt om. Jag gick tillbaka. Sa att jag ångrade mig. Jag ville inte ha nåt abonnemang och ingen telefon heller. Då sa han att telefonen fick jag lämna tillbaka, men han kunde inte ändra nåt med abonnemanget. Varför då, undrade jag. Därför att han redan hade registrerat uppgifterna och bla bla bla!!!! Det var bindande.

Jag sa att jag ju inte hade skrivit under något. Han sa att det spelar ingen roll. Hur som helst så sa jag att jag då vill kunna ringa för hela beloppet 249kr och så blev det. Jag har alltså ett abonnemang, kompis pott 249kr och kan surfa gratis 1G, ringa för hela beloppet. Det var kampanjen de hade och jag gick på den. Känner mig skitdum. Dessutom skrev jag under då av nån konstig anledning. Kände mig lite hotad på nå vis.

I alla fall, så kör Tele2 en "kampanj" på tv nu om att man ska få en telefon gratis om man tecknar kompis pott 249kr. Ringde dit och frågade om det och telefonen var verkligen gratis. De kollade upp mitt abonnemang och såg att jag redan betalar 100 kr i månaden för en telefon, en Aspen. What the fuck! Jag ringde till Telekiosken och frågade om det. De sa efter många om och men att jag får tillbaka de pengarna sen, för uppgifterna har inte riktigt registrerats än, eller vad fan det nu var de sa. Jag känner mig arg!

Jag sa att jag vill säga upp skiten. Visst var det 3 månader uppsägningstid? Nä, säger de då. Du har bundit dig på 24 månader, så du kan först säga upp ditt abonnemang efter 21 månader.

Orkar INTE!

Sa jag att min telefon fungerar igen, jag kan smsa och mmsa. Inte fan var det nåt fel på min telefon.

Slutsats av detta:
1) Gå aldrig in i en telebutik för de kan sin grej. De vet hur man säljer, hur man lurar folk.

2) Kolla alltid upp saker jävulsk noggrannt och fråga om ALLT. De ljuger som fan och skyler över saker.

3) Se till att vara utvilad och ha någon med dig när du ska fixa med abonnemang eller ny telefon.

4) När 21 månader har gått, så ska jag säga upp mitt abonnemang med Tele 2 för att aldrig återvända.

Sovrummet

Vi har tagit dit våran gamla säng från lägenheten (ligger på en madrass på golvet här hemma för tillfället). Sängkläderna är från Ikea och de passar verkligen in i torpmiljön.




Som sängbord så har vi två gamla, nötta röda stolar som var kvarlämnade. Har ingen närbild på dem men man kan se en skymt på bilden iaf. Det bästa med sovrummet är kakelugnen. Det är hur mysigt som helst att somna till ljudet av en sprakande eld. Brukar sitta på kvällarna o bara titta in i elden o rensa tankarna.




Jag renbäddade nu i helgen förresten och det ser ut såhär.



Puss på er!

Mina favvoprylar i torpet

Ibland hittar jag saker i affärer, loppisar mm som jag blir alldeles kär i och bara MÅSTE ha. Tänkte visa några såna saker som jag bara älskar:)

Min underbara plåtask för te

som har fack för olika sorter


Min underbart fina vattenkokare


Trots att jag inte dricker så mkt kaffe, bara älskar jag den här burken


Hittade dessa urgulliga koppar med fat på Repris(loppis) i Piteå.



En gammal våg som fanns i torpet





Bygget som gud glömde

Hur många år har de hållt på att bygga här utanför egentligen? Nu börjar det likna nåt iaf. Sakta men säkert växer det fram...Kvarteret MUFFEN:) Eller bytte de namn?









Såg att de ska bygga en pool nåt kvarter härifrån, då lär man ju tjuvbada där:)


Murspisen

Såhär ser våran murspis ut idag. Bortse från den fula elektriska spisen som står där, den ska bort! Det är lite smådetaljer som ska fixas oxå, som eventuellt kakel nedanför, den blåa fyrkanten ska bli svart. Vi får se hur det blir:) Jag tycker ialla fall himla mycket om våran murspis:))



Jag älskar även den flätade korgen nedanför. Jag hittade den bland all bråte de förra ägarna lämnat kvar och nu har vi ved i den. Visst är det en lite smårolig konstruktion de hittat på med lampan? Tror att det ska få vara kvar.


Våran fina murspis

Hittade denna bild i datorn på våran fina (inte?!) murspis:) Såhär såg den ut när vi köpte torpet. Kan ju tala om att bland det första jag gjorde var att måla om den. Lägger upp en bild på hur den ser ut nu vid ett senare tillfälle om jag hittar. Det får bli en sk cliffhanger!




Shoppat

Idag sov jag länge, behövde det kände jag. Jag har börjat drömma helt sanslösa drömmar, tror det är för att jag varit spänd under så lång tid och äntligen vågar börja slappna av lite. Min pappa börjar må bättre o bättre nu, jag ringer till honom varje dag och förhör honom så han sköter sig:)

Kom nyss hem efter en shoppingtur på Claes Ohlsson, Jula och ÖB. Jula är min nya favoritaffär tror jag, de har nästan allt som behövs för ett torp. Imorgon kanske det blir Biltema, Böghaus och Horbocken, eventuellt lite Ikea oxå. Jugge har ju berättat på jobbet hur "hunsad" han är så det ska han få leva upp till denna vecka:))

Puss


RSS 2.0